Action Fun με ήπια πεζοπορία (soft hiking) σε μια πανέμορφη περιοχή, που συνδυάζει δάσος αλλά και παράκτια διαδρομή πάνω από την θάλασσα.
Η εξόρμηση μας θα λάβει μέρος στην ευρύτερη περιοχή της λίμνης Βουλιαγμένης (Ηραίου) στο Λουτράκι και μέχρι το άκρο του φάρου Μελαγκάβι.
Η Λίμνη Βουλιαγμένης είναι λιμνοθάλασσα με μέγιστο μήκος 2 χλμ. και μέγιστο πλάτος περίπου 1 χλμ. ενώ το βάθος της φτάνει τα ~40 μέτρα.
Επικοινωνεί με τα νερά του Κορινθιακού κόλπου από ένα πολύ στενό κανάλι, ενώ στο σημείο αυτό της λίμνης, έχουν εντοπιστεί ίχνη ανθρώπινης εγκατάστασης της πρωτοελλαδικής περιόδου, δείγμα ότι η περιοχή κατοικείται από την 3η χιλιετία π.Χ.
Η βόλτα μας ξεκινάει κοντά στο χώρο του Ηραίου, ακολουθώντας διαδρομή που θα μας οδηγήσει ψηλά στο παρεκκλήσι του Αγ. Νικολάου.
Στο παρεκκλήσι που είναι γνωστό για το έθιμο “Μπουλουγούρι”, θα απολαύσουμε τη μαγευτική θέα προς τον αρχαιολογικό χώρο του Ηραίου, το φάρο, μέρος της βόρειας Πελοποννήσου και το απέραντο γαλάζιο του Κορινθιακού κόλπου.
Στην κορυφή του υψώματος πάνω από το παρεκκλήσι, οι Κορίνθιοι κατασκεύασαν στα αρχαϊκά χρόνια φρυκτωρία, για τη μετάδοση μηνυμάτων γρήγορα και σε μεγάλες αποστάσεις.
Αφήνουμε το πανέμορφο παρεκκλήσι κατευθυνόμενοι προς τη λίμνη, μέσα από πευκόδασος, ενώ στα δεξιά μας ορθώνονται εντυπωσιακά ψηλά βράχια, που φιλοξενούν και αγριόγιδα.
Η διαδρομή συνεχίζει παράκτια, περνώντας στην πλευρά του Κορινθιακού κόλπου, με εντυπωσιακή θέα από ψηλά στο βαθύ γαλάζιο της θάλασσας αλλά και μέχρι τις κορυφογραμμές του Ελικώνα.
Πανέμορφο κομμάτι της διαδρομής μας, που περιέχει και μια μικρή δόση περιπέτειας, καθώς το μονοπάτι σε κάποια σημεία περνάει στην άκρη της ακτογραμμής.
Τελικός προορισμός μας ο πέτρινος παραδοσιακός φάρος Μελαγκάβι, ενώ λίγο πιο πριν, θα δούμε από ψηλά τον αρχαιολογικό χώρο του Ηραίου.
Το μεγάλο αρχαϊκό ιερό της Ήρας ιδρύθηκε τον 8ο αι. π.Χ. και τον 6ο αι. πχ. γνώρισε τη μεγαλύτερη του ακμή , μαζί με την πόλη της Κορίνθου.
Τον 4αι π.Χ. αναπτύχθηκε ένα σημαντικό πρόγραμμα ανοικοδόμησης από τον Δημήτριο Πολιορκητή, ενώ το 146 π.Χ. ακολουθώντας την μοίρα της ισχυρής Κορίνθου, καταστράφηκε από τους Ρωμαίους.
Το Ηραίο αποδείχθηκε ένας αρχαιολογικός χώρος μια μικρής μα εύπορης ελληνικής πόλης με ναούς και βωμούς, αγορά και στοά, δρόμους, παρατηρητήρια και ένα ιδιαίτερα σύνθετο σύστημα ύδρευσης.
Ο φάρος που θα φτάσουμε στη συνέχεια, λειτούργησε για πρώτη φορά το 1897 με πηγή ενέργειας το πετρέλαιο και χαρακτηριστικό του μία λευκή αναλαμπή ανά 10 δλ. με φωτοβολία 20 ν.μ.
Κατά τη διάρκεια του 2ου Παγκοσμίου Πολέμου ο φάρος παρέμεινε σβηστός.
Το 1947, στα πλαίσια ανασυγκρότησης του Φαρικού Δικτύου, επαναλειτούργησε ως επιτηρούμενος με πηγή ενέργειας το πετρέλαιο, ενώ το 1982 ο φάρος ηλεκτροδοτήθηκε, αντικαταστάθηκαν τα μηχανήματα πετρελαίου και λειτούργησε ως επιτηρούμενος ηλεκτρικός.
Ολοκληρώνοντας τη διαδρομή μας, φτάνουμε και πάλι στο σημείο που ξεκινήσαμε.
Επιστρέφοντας με τα αυτοκίνητα και περνώντας από τη λίμνη, στην περιοχή υπάρχουν διάφορα παραλίμνια ταβερνάκια, που μπορείτε να επισκεφτείτε προς βρώσιν και πόσιν.
Διαδρομή ιδανική για αρχάριους αλλά και παιδιά από 8 ετών.
Μόνοι ή με τη παρέα σας, θα γίνουμε όλοι μια παρέα, για μια πεζοπορία στην πανέμορφη λίμνη Βουλιαγμένης.
Ελάτε στην Action Fun και αποδράστε σε βουνά, ποτάμια και θάλασσες!!!
We keep you in touch with nature!
Action Fun.
Φυσικά!