Πεζοπορία στη λίμνη Βουλιαγμένης (Ηραίου) για όλους.

Action Fun με ήπια πεζοπορία (soft hiking) σε μια πανέμορφη περιοχή, που συνδυάζει δάσος αλλά και παράκτια διαδρομή πάνω από την θάλασσα.

Η εξόρμηση μας θα λάβει μέρος στην ευρύτερη περιοχή της λίμνης Βουλιαγμένης (Ηραίου) στο Λουτράκι και μέχρι το άκρο του φάρου Μελαγκάβι.
Η Λίμνη Βουλιαγμένης είναι λιμνοθάλασσα με μέγιστο μήκος 2 χλμ. και μέγιστο πλάτος περίπου 1 χλμ. ενώ το βάθος της φτάνει τα ~40 μέτρα.
Επικοινωνεί με τα νερά του Κορινθιακού κόλπου από ένα πολύ στενό κανάλι, ενώ στο σημείο αυτό της λίμνης, έχουν εντοπιστεί ίχνη ανθρώπινης εγκατάστασης της πρωτοελλαδικής περιόδου, δείγμα ότι η περιοχή κατοικείται από την 3η χιλιετία π.Χ.

Η βόλτα μας ξεκινάει κοντά στο χώρο του Ηραίου, ακολουθώντας διαδρομή που θα μας οδηγήσει ψηλά στο παρεκκλήσι του Αγ. Νικολάου.
Στο παρεκκλήσι που είναι γνωστό για το έθιμο “Μπουλουγούρι”, θα απολαύσουμε τη μαγευτική θέα προς τον αρχαιολογικό χώρο του Ηραίου, το φάρο, μέρος της βόρειας Πελοποννήσου και το απέραντο γαλάζιο του Κορινθιακού κόλπου.
Στην κορυφή του υψώματος πάνω από το παρεκκλήσι, οι Κορίνθιοι κατασκεύασαν στα αρχαϊκά χρόνια φρυκτωρία, για τη μετάδοση μηνυμάτων γρήγορα και σε μεγάλες αποστάσεις.

Αφήνουμε το πανέμορφο παρεκκλήσι κατευθυνόμενοι προς τη λίμνη, μέσα από πευκόδασος, ενώ στα δεξιά μας ορθώνονται εντυπωσιακά ψηλά βράχια, που φιλοξενούν και αγριόγιδα.
Η διαδρομή συνεχίζει παράκτια, περνώντας στην πλευρά του Κορινθιακού κόλπου, με εντυπωσιακή θέα από ψηλά στο βαθύ γαλάζιο της θάλασσας αλλά και μέχρι τις κορυφογραμμές του Ελικώνα.
Πανέμορφο κομμάτι της διαδρομής μας, που περιέχει και μια μικρή δόση περιπέτειας, καθώς το μονοπάτι σε κάποια σημεία περνάει στην άκρη της ακτογραμμής.

Τελικός προορισμός μας ο πέτρινος παραδοσιακός φάρος Μελαγκάβι, ενώ λίγο πιο πριν, θα δούμε από ψηλά τον αρχαιολογικό χώρο του Ηραίου.
Το μεγάλο αρχαϊκό ιερό της Ήρας ιδρύθηκε τον 8ο αι. π.Χ. και τον 6ο αι. πχ. γνώρισε τη μεγαλύτερη του ακμή , μαζί με την πόλη της Κορίνθου.
Τον 4αι π.Χ. αναπτύχθηκε ένα σημαντικό πρόγραμμα ανοικοδόμησης από τον Δημήτριο Πολιορκητή, ενώ το 146 π.Χ. ακολουθώντας την μοίρα της ισχυρής Κορίνθου, καταστράφηκε από τους Ρωμαίους.
Το Ηραίο αποδείχθηκε ένας αρχαιολογικός χώρος μια μικρής μα εύπορης ελληνικής πόλης με ναούς και βωμούς, αγορά και στοά, δρόμους, παρατηρητήρια και ένα ιδιαίτερα σύνθετο σύστημα ύδρευσης.

Ο φάρος που θα φτάσουμε στη συνέχεια, λειτούργησε για πρώτη φορά το 1897 με πηγή ενέργειας το πετρέλαιο και χαρακτηριστικό του μία λευκή αναλαμπή ανά 10 δλ. με φωτοβολία 20 ν.μ.
Κατά τη διάρκεια του 2ου Παγκοσμίου Πολέμου ο φάρος παρέμεινε σβηστός.
Το 1947, στα πλαίσια ανασυγκρότησης του Φαρικού Δικτύου, επαναλειτούργησε ως επιτηρούμενος με πηγή ενέργειας το πετρέλαιο, ενώ το 1982 ο φάρος ηλεκτροδοτήθηκε, αντικαταστάθηκαν τα μηχανήματα πετρελαίου και λειτούργησε ως επιτηρούμενος ηλεκτρικός.

Ολοκληρώνοντας τη διαδρομή μας, φτάνουμε και πάλι στο σημείο που ξεκινήσαμε.
Επιστρέφοντας με τα αυτοκίνητα και περνώντας από τη λίμνη, στην περιοχή υπάρχουν διάφορα παραλίμνια ταβερνάκια, που μπορείτε να επισκεφτείτε προς βρώσιν και πόσιν.

Διαδρομή ιδανική για αρχάριους αλλά και παιδιά από 8 ετών.
Μόνοι ή με τη παρέα σας, θα γίνουμε όλοι μια παρέα, για μια πεζοπορία στην πανέμορφη λίμνη Βουλιαγμένης.
Ελάτε στην Action Fun και αποδράστε σε βουνά, ποτάμια και θάλασσες!!!

We keep you in touch with nature!
Action Fun.
Φυσικά!

actionfun--pezopories--2023-11-05--limni-vouliagmenis-iraio

Χαρακτηριστικά Δραστηριότητας

Κυριακή 5/11/2023
Κόστος
15€
χρονική διάρκεια
~3 ώρες
Ώρα έναρξης
11:00'
Τύπος διαδρομής
Κυκλική
Μήκος διαδρομής
~6χλμ.
Δυσκολία διαδρομής
A'
Μέγιστο υψόμετρο
95μ.
Ελάχιστο υψόμετρο
10μ.
Θετική Υψομετρική
85μ.
Αρνητική Υψομετρική
85μ.

Πληροφορίες εκδήλωσης

Κόστος συμμετοχής

Κόστος 15€/ενήλικα.
Κόστος 12€/παιδί.

Απαραίτητη η συμπλήρωση της φόρμας συμμετοχής, ξεχωριστή για κάθε συμμετέχοντα.
Για να είναι η συμμετοχής σας έγκυρη, θα πρέπει να γίνει πληρωμή του ποσού συμμετοχής!

Πληρωμή με τραπεζική μεταφορά: Eurobank IBAN: GR1702602730000920201480421.
Δικαιούχος: Ι. ΛΥΚΙΔΗΣ ΚΑΙ ΣΙΑ ΕΕ.
Στην πληρωμή με e-banking, τα έξοδα μεταφοράς των δύο τραπεζών, βαρύνουν αποκλειστικά τον καταθέτη (επιλογή OUR)!
Παρακαλούμε αποστείλατε την απόδειξη κατάθεσης στο info@actionfun.gr μαζί με τα ονόματα των συμμετεχόντων που περιλαμβάνει η πληρωμή σας.


 

Πληρωμή με κάρτα (χρεωστική/πιστωτική) 15€ για ενήλικες.

Πληρωμή με κάρτα (χρεωστική/πιστωτική) 12€ για παιδιά.

Αν είστε από 2 άτομα και πάνω, μπορεί να γίνει μία πληρωμή με την κάρτα, για το σύνολο των συμμετεχόντων.
Όταν ανοίξει το πεδίο της πληρωμής, επιλέγετε εκεί που γράφει (Qty 1), τον συνολικό αριθμό συμμετεχόντων.
Στην περίπτωση αυτή, ενημερώστε μας με email στο info@actionfun.gr, για τα ονόματα των συμμετεχόντων που περιλαμβάνει η πληρωμή σας.

Περιλαμβάνει

  • Έμπειρους, πιστοποιημένους, πτυχιούχους συνοδούς βουνού.
  • Αμοιβή συνοδών.
  • Το σχεδιασμό και την οργάνωση.
  • Ασύρματη επικοινωνία των συνοδών.
  • Ομαδικό ενημερωμένο φαρμακείο.
  • Φωτογραφίες από την εξόρμηση.
  • Ότι άλλο απαιτείται για την πραγματοποίηση της εκδρομής.
  • Δεν περιλαμβάνει οτιδήποτε δεν αναφέρεται ρητά παραπάνω.